Geupload bestand

Architecten_Lab

Over Architecten_Lab

Architecten_Lab combineert binnen met buiten

Architecten_Lab werd opgericht in 2015 vanuit het Havenkwartier in Deventer. Vier architecten met ruime ervaring bij middelgrote bureaus in de regio waren als zelfstandige aan de slag gegaan, maar zochten samenwerking op. Het klikte onderling goed en al snel werd besloten onder gezamenlijk onder de naam Architecten_Lab verder te gaan.

Architecten_Lab onderscheidt zich door een onderzoekende houding. Architect Marc Harmsen legt het uit: “we sparren tijdens onze Lab_Sessies zeer intensief met onze opdrachtgevers over het toekomstig gebruik van het pand. We gaan op zoek naar de vraag achter de vraag en daarbij halen we het beste in elkaar naar boven voor het beste eindresultaat. We zijn een relatief jong bureau met weinig ego en dat spreekt ook veel opdrachtgevers aan.

Ons team werkt dagelijks aan het ontwerpen van gebouwde omgevingen die kloppen. Dat zijn omgevingen die niet alleen goed doordacht zijn, goed in elkaar zitten en goed functioneren, maar ook zinnig zijn. Zulke omgevingen verbeteren duurzaam de kwaliteit van leven en werken van iedereen die er gebruik van maakt. Alle opgave worden met een onderzoekende houding en veel enthousiasme aangevlogen: het motto is #BouwWatKlopt!”

Deventer mooier maken

Architecten_Lab heeft in de korte tijd van haar bestaan aan prachtige gebouwen in Deventer mogen werken: transformaties van monumenten en industrieel erfgoed: de voormalige gasfabriek panden, DAVO bieren, De Hardonk en de tropische landbouwschool Larenstein, maar ook nieuwbouw: van betaalbare huurappartementen voor eenpersoonshuishoudens in de Venen, diverse particuliere woonhuizen op Eikendal en studies voor het Havenkwartier, Deventer Kano Vereniging, het speelgoedmuseum en het Burgerweeshuis.

Ook buiten Deventer is het werk van Architecten_Lab opgevallen. Zo heeft Architecten_Lab de ecoduct bij Kootwijk over de A1 ontworpen, wordt momenteel gebouwd aan een hernieuwd stadhuis voor de gemeente Katwijk en waren ze finalist voor een prijsvraag voor 70 betaalbare en circulaire huurappartementen in Nijmegen. De meeste projecten zijn transformaties van bestaande gebouwen: kantoorpanden of scholen waarin woningen komen en in gebieden zoals het Havenkwartier de functieverandering vormgeven.  Het mooie en bijzondere is dat Architecten_Lab niet alleen het gebouw ontwerpt, maar ook integraal voorstellen ontwikkelt voor het interieur. Binnen en buiten vormen dan één mooi samenhangend geheel. Hieraan is steeds meer behoefte. Mensen zijn steeds kritischer op zijn of haar omgeving: dat moet een fijne en gezonde (werk)plek zijn. Als je daarin voorop loopt weet je bijzonder talent nog beter aan te trekken en vervolgens te binden.

Marc: “We zeggen het maar zoals wij het zien: een omgeving die niet klopt had eigenlijk niet gebouwd moeten worden. Zeker als je bedenkt dat een gebouwde omgeving veelal een grote investering is, waarvan je veel gebruik gaat maken. Wij zien ons vak – het bouwen van omgevingen – als een combinatie van onderzoek, ontwerp en ontwikkeling waarbij vakkennis en de ideeën, wensen en belangen van alle betrokkenen samenkomen. Een lab is daarvoor de ideale plek.”

Toekomst

Goed en mooi werk opleveren en van daaruit gestaag verder groeien is het motto van Architecten_Lab. Marc: “we steken veel energie in onze bestaande relaties en keypartners. Er is in Deventer en daarbuiten nog veel en meer werk te verrichten”. We vragen Marc tot slot naar plekken in Deventer waar de laboranten graag hun tanden in willen zetten. Dit komt er vlot uit: de Gasfabriek campus, Roto Smeets terrein, Tweede Havenarm, Oude IJsbaan en Sluiskwartier. Genoeg te doen dus 

Stagemogelijkheden

Ben je HBO-er Bouwtechniek met een onderzoekende houding en ben je leergierig?  Dan nodigen wij je uit om als stagiair ons team te komen versterken. Wij zijn een jong en gedreven team en zijn gevestigd in de bruisende Gasfabriek. Stuur ons je motivatie naar mail@architechtenlab.nl.

Partners